Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi odwiedziło mnie monitoring pozycji osób
Blog > Komentarze do wpisu

szparagi w szynce parmeńskiej z beszamelem

Sezon na szparagi w pełni, więc warto je wykorzystać. Połączenie szparagów z szynką parmeńską jest ciekawe, szynka jest bardzo aromatyczna i intensywna w smaku. Łatwe i szybkie w wykonaniu, polecam wypróbować.

 

*pęczek szparagów zielonych

*opakowanie szynki parmeńskiej/szwarcwaldzkiej

*1,5 szklanki mleka

*2 łyżki masła

*2 łyżki mąki

*szczypta soli, pieprzu białego i czarnego


 

Szparagi podgotować w lekko osolonej wodzie przez jakieś 10 minut (tak żeby zmiękły), a następnie układać po kilka laseczek na plastrze szynki i zawinąć w roladkę.Układać na blaszce skroplonej oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec przez około 15 minut. W tym czasie przygotować sos :

w garnku na małym ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać trzepaczką aby nie było grudek, chwilę smażyć żeby się połączyło. Dodać mleko, sól,pieprz,zwiększyć ogień i mieszając czekać aż sos zgęstnieje.

Szparagi podawać na ciepło z sosem.

wtorek, 30 kwietnia 2013, ola25022

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: D., 62.244.149.*
2013/05/02 16:08:41
nigdy nie jadłam szparagów ale teraz muszę spróbować!pozdrawiam
-
Gość: Marcin Firmanty, *.dynamic.chello.pl
2013/07/26 11:31:43
Szanowni Państwo,
w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Almette. Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

Pozdrawiam
-
Gość: Christopher, *.adsl.inetia.pl
2013/08/26 08:15:24
Bardzo ciekawy i ładny blog.Podoba mi się motto.Pozdrawiam Christopher.Ładne zdjęcia,do tego trzeba mieć talent,którego mi brakuje
-
Gość: Christopher, *.adsl.inetia.pl
2013/08/30 01:38:10
Pychota,szparagi to moja druga miłość.Pozdrawiam Christopher