Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi odwiedziło mnie monitoring pozycji osób
Blog > Komentarze do wpisu

Krem dyniowy z mlekiem kokosowym i pomidorami

Dynia to prawdziwa bomba witaminowa , oraz źródło wielu korzystnych dla nas substancji odżywczych. Kiedy sezon na dynię nadchodzi, warto znaleźć fajny przepis i ją wykorzystać. Ja proponuję krem dyniowy z mlekiem kokosowym,pomidorami i tabasco. Polecam wypróbować :-)

 

* 450g dyni, ale już po upieczeniu* i przygotowaniu

* szklanka mleka kokosowego

* sos pomidorowy*

* kilka kropli tabasco

* sól

* oliwa

* mała cebula

 

Dynię umyć, pokroić w niewielkie kawałki (razem ze skórą i miąższem). Nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza,na blasze wyłożyć papier do pieczenia i skropić oliwą, ułożyć kawałki dyni i piec przez 30-40 minut. Ostudzić, zdjąć skórę i wyjąć miąższ z pestkami.

* sos pomidorowy: 1 kg pomidorów obrać ze skórki (wrzucić do garnka z gotującą wodą i gotować 2-3 minuty,wyjąć i obrać) , wyciąć gniazda nasienne. Pomidory pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę aby była miękka, następnie dodać pomidory i gotować przez 15 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Gotowy sos zmiksować aby był jednolity.

W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić pokrojoną w kostkę upieczoną dynię. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu przez 3 minuty. Dodać sos pomidorowy i kilka kropel tabasco, wymieszać,zagotować. Dodać mleko kokosowe, ponownie zagotować całość. Zmiksować całość na jednolity krem. Podawać z kilkoma kroplami mleka kokosowego i ciecierzycą konserwową. Krem najlepiej smakuje gdy jest gorący. Smacznego :)

sobota, 31 sierpnia 2013, ola25022

Polecane wpisy