| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi odwiedziło mnie monitoring pozycji osób
RSS
niedziela, 01 marca 2015

Muffinki wytrawne robię bardzo często i za każdym razem z innymi składnikami - co mam akurat w lodówce ląduje w cieście. Jest to doskonały pomysł na ciepłe śniadanie, czy na imprezę jako przekąska. Wystarczy dodać ulubione składniki do bazy ciasta i gotowe. Warto też zaznaczyć, że są bardzo proste w przygotowaniu i nie zajmuje to dłużej niż 15 minut. Zapraszam do przepisu :)

przepis na ok. 10 sztuk:

składniki suche:

* 2 szklanki mąki

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

* 1/2 łyżeczki ziól prowansalskich roztartych w palcach

* łyżeczka papryki wędzonej (polecam, jest genialna)

* 1/4 łyżeczki chili w proszku

* łyżeczka soli

składniki mokre:

* 2/3 szklanki oleju

* szklanka mleka

* 1 jajko

* 6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych

* pół cebuli pokrojonej w kosteczkę

* 2 łyżki kaparów 

* kulka mozarelli pokrojonej w kostkę

Składniki suche wymieszać dokładnie w misce. Dodać składniki mokre w podanej kolejności. Wszystko razem wymieszać łyżką, nie musi być dokładnie. Ciasto ma być gęste, nie lejące. Gotową masę wykładać do papilotek w formie na muffinki do 3/4 ich wysokości (prawie do krawędzi). Piec około 15-20 minut w 200 stopniach termoobieg+dolne grzanie.

11:31, ola25022
Link Dodaj komentarz »
sobota, 06 grudnia 2014

Wegetariańska kuchnia nie jest mi obca i zawsze jak coś zrobię to obiecuję sobie że wrzucę na bloga, ale zawsze zanim zrobię zdjęcie jest już za późno :) Inspirację zaczerpnęłam z Jadłonomii, jednak moja propozycja podania jest inna , a składniki lekko zmodyfikowane. Polecam gorąco ten przepis jeśli macie ochotę na coś zdrowego, bezmięsnego i przepysznego. Są bardzo proste w wykonaniu i nie trwa to dużo czasu. Te burgery na stałe zagoszczą w mojej kuchni bo są niesamowite!

 

* 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

* 2 szklanki startej surowej marchewki

* 1/2 szklanki prażonego słonecznika

* 1/2 szklanki prażonego sezamu

* 1 posiekana czerwona cebula

* 1/2 szklanki bułki tartej

* 1/4 szklanki oleju

* 3 łyżki mąki

* 2 łyżki sosu sojowego

* 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki

* łyżeczka suszonego imbiru

* 1/4 łyżeczki chili

* 1/4 łyżeczki pieprzu czosnkowego

* 1/4 łyżeczki papryki słodkiej


Wszystkie składniki należy wymieszać w dużej misce, najpierw łyżką a potem ręką wszystko dokładnie połączyć i formować kotlety, wyjdzie ich 11. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30 minut w 200C.

Składniki na sałatkę:

* 4 suszone pomidory

* połowa niewielkiej główki sałaty lodowej

* 10 pomidorków koktajlowych

* 1/3 kostki sera feta

* kilka plastrów wędzonego łososia

* kilka plasterków czerwonej cebuli

* mały ząbek czosnku

*oliwa z oliwek, zioła prowansalskie,pieprz,sól,słodka papryka,sok z cytryny

Wszystkie składniki pokroić i wrzucić do miski. Przygotować sos : 1/5 szklanki oliwy,posiekany czosnek ,1/2 łyżeczki ziół roztartych w palcach, szczypta soli,pieprzu, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki soku z cytryny - energicznie wymieszać, polać sałatkę i dokładnie wymieszać.

Połączenie ciepłych kotlecików z tą sałatką jest wspaniałe. Polecam np. na kolację.


20:43, ola25022
Link Komentarze (1) »
sobota, 02 sierpnia 2014

Nastały rekordowe upały. Nikt w takie dni nie myśli o ciężkim jedzeniu ani o tym żeby godzinami stać w dusznej kuchni, tak więc mam dla Was propozycję na ten upalny czas - szybka,lekka i orzeźwiająca sałatka na obiad , czy kolację. Dodatkowo, jest to wersja wegetariańska. Zapraszam po przepis! 

*kilka liści sałaty

*2 łyżki czerwonej fasoli z puszki

*kawałek sera żółtego

*jajko ugotowane na twardo

*mały ogórek świeży

*pół małej cukinii

*pół małego pomidora

*mały jogurt naturalny

*ząbek czosnku

*sól,pieprz,słodka papryka,oregano,oliwa z oliwek


 

Cukinię pokroić w grubsze plastry, rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić cukinię,oprószyć oregano.Podsmażyć z obu stron. W kostkę pokroić warzywa i ser, w ćwiartki jajko.Przygotować sos jogurtowy:

Ząbek czosnku posiekać lub przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu.Dodać pół łyżeczki papryki słodkiej, pieprz i sól wedle smaku,wymieszać.

Na talerzu układać: sałata, ogórek,pomidor,fasola,ser,cukinia,jajko.Polać sosem jogurtowym i gotowe! :-)

sobota, 03 maja 2014

 

Grzyby akceptuję tylko w postaci pieczarek i kurek - te drugie  uwielbiam, szczególnie w przepysznym gęstym sosie śmietankowym. Jeśli tak jak ja jesteście wielbicielami wszelkiego rodzaju past, koniecznie sprawdźcie ten przepis - satysfakcja gwarantowana !


 

* filet z łososia + marynata

* śmietanka 30%

* mała cebulka

* kurki 200-300g

* makaron penne

* natka pietruszki do posypania

marynata:

*słodka i ostra papryka

*imbir w proszku

*sól, pieprz

*oliwa z oliwek

*zioła prowansalskie

 

Zrobić marynatę do łososia : 3 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę imbiru,szczypta ostrej papryki, pół łyżeczki słodkiej papryki,pół łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta pieprzu, pół łyżeczki soli. Wymieszać składniki, łososia ułożyć na folii aluminiowej,polać marynatą i zawinąć. Piec ok 20-25 minut w 180 stopniach.

Nastawić wodę na makaron i gotować w trakcie robienia sosu.Na oliwie podsmażyć kurki wraz z pokrojoną w kostkę cebulką.Wlać śmietankę,dodać większą szczyptę pieprzu i soli do indywidualnego smaku. Zagotować całość mieszając co chwila. Sos jest gotowy gdy zgęstnieje. Na ugotowany makaron rozlać gotowy sos i posypać natką, obok ułożyć gorącego łososia. Pycha !

18:52, ola25022
Link Dodaj komentarz »

Połączenie idealne - gruszka,orzechy włoskie i aromatyczna gorgonzola. Zestawienie składników w tej sałacie powoduje prawdziwą eksplozję smaków, dla ciekawych nowości polecam wypróbować ! 


* filet z kurczaka

* garść roszponki

* garść zielonych winogron bez pestek

* mała dojrzała gruszka

* kawałek gorgonzoli 

* garść posiekanych orzechów włoskich

* sos balsamiczny


 

Kurczaka pokroić w paseczki i upiec w ulubionych ziołach z oliwą lub w przyprawie do kurczaka. Roszponkę,winogrona i gruszkę umyć, sałatę porwać na mniejsze kawałki. Winogrona układać w całości, gruszkę pokroić w plastry. Ser pokroić w kosteczkę, posypać orzechami. Na koniec położyć kurczaka i polać sosem balsamicznym w ilości wedle gustu. Smacznego !


wtorek, 03 września 2013

Bardzo popularne są teraz gotowe sosy do spaghetti , czy to w słoiku czy w kartoniku, albo...w proszku.  Jestem zagorzałym przeciwnikiem takich gotowców i zachęcam Was do czytania składu produktów. Dlatego proponuję Wam mój przepis na pyszny domowy sos, który przygotowuje się równie łatwo jak ten ze słoika :)

* 30 dkg łopatki wieprzowej*

* 50 g sera żółtego do starcia

* 1 mała cebula

* 2 ząbki czosnku

* 1,5 kg świeżych pomidorów lub 3xpokrojone pomidory w puszce 

* czubata łyżka koncentratu pomidorowego

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* 1 łyżeczka oregano

* garść świeżej bazylii

* 1 łyżeczka cukru

* sól i tabasco/ostra papryka wg uznania

* makaron spaghetii

 

*polecam kupić mięso w kawałku i samemu zmielić, nie polecam nigdy kupować gotowego zmielonego mięsa szczególnie tego w opakowaniach. Można poprosić panią w sklepie żeby odkrojoną ilość naszego mięsa umyła i zmieliła na naszych oczach.

Pomidory świeże należy obrać ze skóry, wyciąć twardą część i pokroić w kostkę, zaś te z puszki są gotowe do użycia. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ok 3 min. Zmielone mięso wrzucić na patelnię i mieszając smażyć wszystko razem ok 10 minut, troszkę posolić. Dodać rozdrobniony czosnek, zamieszać i smażyć przez minutę. Dodać pomidory,koncentrat,paprykę,cukier,oregano,bazylię,tabasco - wymieszać i gotować 15 minut na niewielkim ogniu czasem mieszając. Teraz należy spróbować nasz sos i posolić do smaku wedle uznania. Gotować sos na malutkim ogniu ok 30 minut od czasu do czasu mieszając. Przez ten czas powinien zgęstnieć i nabrać smaku, wtedy jest gotowy. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu al dente, polać sosem i posypać startym serem.

14:18, ola25022
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 02 września 2013

Jeśli przygotowujecie coś ze świeżej dyni ,nie wyrzucajcie pestek ! Są bardzo zdrowe i pyszne, a zamiast kupować gotowe w sklepie można je uprażyć samemu. Oto instrukcja :-) 


 

Wydrążyć miąższ z dyni i oddzielić z niego pestki. Wyłożyć je na sitko i dokładnie opłukać pod wodą tak, aby pozbyć się pozostałości miąższu. Pestki osuszyć. Rozgrzać suchą patelnię i wrzucić pestki. Prażyć do momentu aż będą przyrumienione, często mieszając aby się nie przypaliły. 

16:22, ola25022
Link Dodaj komentarz »

Po ostatnim eksperymencie z dynią , zostało mi jej jeszcze trochę w lodówce więc postanowiłam ją do czegoś wykorzystać. Tym razem w wersji słodkiej - muffinki. Puszyste, wilgotne, pyszne !


* 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej

* 2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

* 2/3 szklanki cukru kryształu

* 1 łyżeczka pasty waniliowej

* 3 paski czekolady mlecznej

* szklanka mleka

* niecałe pół szklanki oleju

* 2 jajka

* 5 łyżek startej surowej dyni

 

Surową dynię zetrzeć na małych oczkach, a czekoladę pokroić na małe kawałeczki. Zmieszać składniki suche, dodać mokre, wymieszać wszystko łyżką aby nie było grudek mąki (nie mylić z grudkami czekolady ;-) ). Piec ok 25 minut w 180 stopniach w termoobiegu.

16:08, ola25022
Link Komentarze (2) »
sobota, 31 sierpnia 2013

Dynia to prawdziwa bomba witaminowa , oraz źródło wielu korzystnych dla nas substancji odżywczych. Kiedy sezon na dynię nadchodzi, warto znaleźć fajny przepis i ją wykorzystać. Ja proponuję krem dyniowy z mlekiem kokosowym,pomidorami i tabasco. Polecam wypróbować :-)

 

* 450g dyni, ale już po upieczeniu* i przygotowaniu

* szklanka mleka kokosowego

* sos pomidorowy*

* kilka kropli tabasco

* sól

* oliwa

* mała cebula

 

Dynię umyć, pokroić w niewielkie kawałki (razem ze skórą i miąższem). Nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza,na blasze wyłożyć papier do pieczenia i skropić oliwą, ułożyć kawałki dyni i piec przez 30-40 minut. Ostudzić, zdjąć skórę i wyjąć miąższ z pestkami.

* sos pomidorowy: 1 kg pomidorów obrać ze skórki (wrzucić do garnka z gotującą wodą i gotować 2-3 minuty,wyjąć i obrać) , wyciąć gniazda nasienne. Pomidory pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę aby była miękka, następnie dodać pomidory i gotować przez 15 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Gotowy sos zmiksować aby był jednolity.

W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić pokrojoną w kostkę upieczoną dynię. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu przez 3 minuty. Dodać sos pomidorowy i kilka kropel tabasco, wymieszać,zagotować. Dodać mleko kokosowe, ponownie zagotować całość. Zmiksować całość na jednolity krem. Podawać z kilkoma kroplami mleka kokosowego i ciecierzycą konserwową. Krem najlepiej smakuje gdy jest gorący. Smacznego :)

18:42, ola25022
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 30 kwietnia 2013

Sezon na szparagi w pełni, więc warto je wykorzystać. Połączenie szparagów z szynką parmeńską jest ciekawe, szynka jest bardzo aromatyczna i intensywna w smaku. Łatwe i szybkie w wykonaniu, polecam wypróbować.

 

*pęczek szparagów zielonych

*opakowanie szynki parmeńskiej/szwarcwaldzkiej

*1,5 szklanki mleka

*2 łyżki masła

*2 łyżki mąki

*szczypta soli, pieprzu białego i czarnego


 

Szparagi podgotować w lekko osolonej wodzie przez jakieś 10 minut (tak żeby zmiękły), a następnie układać po kilka laseczek na plastrze szynki i zawinąć w roladkę.Układać na blaszce skroplonej oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec przez około 15 minut. W tym czasie przygotować sos :

w garnku na małym ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać trzepaczką aby nie było grudek, chwilę smażyć żeby się połączyło. Dodać mleko, sól,pieprz,zwiększyć ogień i mieszając czekać aż sos zgęstnieje.

Szparagi podawać na ciepło z sosem.

16:51, ola25022
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3