| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi odwiedziło mnie monitoring pozycji osób
RSS
piątek, 26 kwietnia 2013

Uwielbiam sałatki, bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu , a przy tym można się nimi najeść ze świadomością że aż tak bardzo nie "grzeszymy" :-) Zestaw który przedstawiam jest moim ulubionym , ale polecam kombinować ze składnikami - np zamiast łososia kurczak, a zamiast grejpfruta pomarańcza czy granat. Jeśli jednak lubisz wszystkie składniki z tego przepisu - wypróbuj go koniecznie, bo smak jest genialny ! 

1 porcja:

* 1/3  filetu z łososia przygotowanego tak samo jak tu: http://zapachciasta.blox.pl/2012/09/makaron-z-lososiem-i-szpinakiem.html

* garść ulubionej mieszanki sałat /u mnie rukola

* kawałek serka camembert

* marchewka

* kilka cząstek grejpfruta

* mała garść ziaren słonecznika

* 3 kromki z bagietki+masło+ser żółty

* sok z cytryny

 

Sałatkę podaję na ciepło, czyli jak wyjmiemy łososia z piekarnika to od razu go kroimy i układamy na wcześniej przygotowaną sałatę. Pieczywo smarujemy cienko masłem (może być czosnkowe) i kładziemy ser.  Łososia upiec jak w przepisie.Pod koniec pieczenia łososia wrzucam obok przygotowane pieczywo tak aby ser się rozpuścił i wyjmuję wszystko razem. Na talerzu rozłożyć umytą i wysuszoną sałatę. Serek pokroić w plasterki , ziarenka rozsypać. Z grejpfruta zdjąć białą skórkę i wyjąć sam miąższ, podzielić na cząstki. Upieczonego łososia położyć na środku, skropić sokiem z cytryny. Marchewkę obrać i umyć. Obieraczką do warzyw (lub bawić się nożem-jak kto woli :) ) zrobić cieniutkie plasterki z marchewki i ułożyć naokoło łososia. 

 

19:17, ola25022
Link Komentarze (2) »
środa, 02 stycznia 2013

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ten przepis napewno Cię zadowoli ;) Ciacho ekspresowe w przygotowaniu,jest przepyszne i nie ma opcji żeby nie wyszło - ideał ,prawda? Gorąco polecam !

 

* 500 g mascarpone (2 opakowania)

* duża paczka biszkoptów podłużnych

* 10 łyżek amaretto

* kubek wystudzonej kawy rozpuszczalnej

* 4 żółtka

* 3/4 szklanki cukru

* kakao

* łyżeczka pasty waniliowej lub 1/2 laski wanilii

 

Kawę przelać do miski, dodać amaretto. Żółtka z cukrem ubić mikserem, dodawać stopniowo serki i wanilię. Biszkopty moczyć z obu stron krótko w kawie i układać w formie. Następnie kładziemy połowę masy i znów przykrywamy namoczonymi biszkoptami.Ponownie kładziemy drugą  połowę masy i posypujemy przez sitko kakaem. Wstawiamy na noc do lodówki żeby się zsiadło. Jeśli będzie za krótko w lodówce to będzie nam "pływać" :) Bon appetit !


 

19:23, ola25022
Link Komentarze (3) »

Na imprezę fajnie jest przygotować coś mniej oklepanego niż sałatki. Długo się nie mogłam zdecydować co zrobić i tak oto znalazłam przepis na domowe tortille. Chodził za mną również łosoś, więc pomyślałam ,że to połaczenie idealne :) tak powstały pyszne roladki z domową tortillą bez żadnych "E" w swoim składzie. Kombinacje składników są oczywiście dowolne, to jest moja propozycja.


* 14 tortilli o średnicy ok 15 cm

* słoik pomidorów suszonych

* kilka liści sałaty lodowej

* ok 300g serka kanapkowego naturalnego

* oliwki

* 200 g łososia wędzonego

* ok 150 g szpinaku 

* pieprz czosnkowy

 

Tortille posmarować serkiem, łososia pokroić w cienkie paseczki i układać po 2 rządki na 1 placku. Posypać szczyptą pieprzu czosnkowego. I dalej można robić w dwóch wersjach :

1) układamy pomidory suszone i troszkę szpinaku

2) układamy pokrojone w paski liście sałaty lodowej i oliwki

Zawijamy mocno szerszą stroną tak, by rulon był jak najdłuższy.Końce zawijamy do środka rulonika. Kroimy na małe kawałki. Smacznego ;-)



18:41, ola25022
Link Komentarze (1) »

Kolejny przepis ze szpinakiem, który uwielbiam i gości u mnie często. Tarty na cieście francuskim są podatne na wszelkie kombinacje składnikowe, jednak ja jestem fanką tych wytrawnych. Szybko, prosto i pysznie - polecam wypróbować ! 

 

Będą nam potrzebne:

* opakowanie ciasta francuskiego

* opakowanie szpinaku w liściach (zazwyczaj jest to 400g)

* 1/3 szklanki śmietanki 30% płynnej

* 3 czubate łyżki śmietany 18%

* jajko

* 1/2 serka camembert

* kulka mozarelli w zalewie

* 1 mały pomidor

* 2 małe/1 duży ząbek czosnku

* łyżka mleka

* oregano,sól,pieprz czosnkowy

 

Formę do tarty wyłożyć ciastem, wykorzystać całe ciasto i zrobić grubsze brzegi.Na patelni rozmrozić szpinak, a kiedy będzie już gotowy dodać przeciśnięty czosnek,mleko,sól i połowę podanej ilości serka pokrojonego w kostkę.Dokładnie wymieszać i gotować aż cała woda odparuje. W misce połączyć obie śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem czosnkowym a na końcu wmieszać jajko. Mozarelle,resztę camembert'a i pomidora pokroić w plasterki. Na cieście układać kolejno : Szpinak, sos, mozarella, serek, pomidory, posypać oregano. Piec przez ok 20 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 200 stopni w termoobiegu.

18:10, ola25022
Link Komentarze (1) »
wtorek, 02 października 2012

Drożdżówki są idealne do kawy, na śniadanie, na drugie śniadanie, na podwieczorek...co tu dużo mówić, taka domowa drożdżówka jest dobra o każdej porze. Najlepsza na ciepło, ale na drugi dzień jest równie pyszna. Cynamon i kruszonka dopełniają smaku. Polecam wypróbować ten przepis!

 

Składniki na ok 17 drożdżówek (cała duża blacha) :

ciasto:

* 50g drożdży świeżych (pół kostki "babuni")

* 2 jajka

* 500g mąki tortowej (ok 2,5 szklanki)

* 1/3 szklanki cukru

* 1 czubata łyżka masła

* 1 szklanka ciepłego mleka

* łyżeczka pasty waniliowej /kropla aromatu/cukier waniliowy


nadzienie:

* łyżeczka cynamonu

* 2 duże jabłka


kruszonka:

* łyżka masła w temp. pokojowej

* 3 łyżki mąki

* 3 łyżki cukru

+

* jajko do posmarowania bułeczek

 

Do miski wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, zalać ciepłym (nie gorącym!) mlekiem i dokładnie wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Odstawić na 10-15 minut aż zaczyn urośnie.

Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jajka ubić mikserem razem z cukrem. Do wyrośniętego zaczynu z drożdży dodać mąkę, wymieszać. Następnie dodać ubite jajka z cukrem, wystudzone masło i pastę waniliową. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką, a następnie wyrabiać ręką przez minimum 10 minut. Ciasto będzie klejące, ale wkrótce zacznie odchodzić od ręki, staramy się nie podsypywać mąki jeśli nie jest to konieczne. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Kruszonka: Wszystkie składniki razem wymieszać aby się połączyły , powinna mieć sypką konsystencję.

Obrane jabłka pokroić w kosteczkę i wsypać do miski, dodać cynamon i wymieszać.

 

Z kuli ciasta rwać małe kawałki, formować kulke i rozpłaszczać na dłoni, nadziewać dużą ilością jabłek. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować każdą bułeczkę rozmąconym jajkiem i posypać obficie kruszonką.Piec ok 20 minut w 180 stopniach w termoobiegu.

 



 

 

21:28, ola25022
Link Komentarze (3) »
czwartek, 27 września 2012

Kocham szpinak i uwielbiam go przyrządzać w każdej postaci. Ostatnio naszedł mnie smak na łososia więc postanowiłam połączyć te dwa składniki które idealnie ze sobą współgrają.Efekt był wspaniały, polecam wypróbować!

Ilość sosu starcza na ok 3-4 porcje.Zależy od apetytu :)

* kubek śmietanki 30%

* 300g świeżego szpinaku, lub mrożonego ale koniecznie w liściach

* filet z łososia

* 1/3 serka camembert 

* 2 ząbki czosnku

* sól,pieprz do smaku

* makaron spaghetti lub tagliatelle (ilość wg uznania)

* łyżka soku z cytryny, łyżeczka koperku,łyżka oliwy

 

Sok z cytryny, koperek i oliwę rozrobić w miseczce, dodać szczyptę soli i pieprzu, dokładnie wymieszać. Jeśli łosoś ma skórę - usunąć. Takim sosem wysmarować łososia,ułożyć na papierze do pieczenia/folii i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 20 minut w termoobiegu.

Szpinak dokładnie umyć, oderwać grubsze ogonki.Będziemy go smażyć na głębokiej patelni lub w garnku. Drobno posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach masła aż zmięknie.Dodać ząbek czosnku,szczyptę soli,serek pokrojony w kostkę i jeszcze chwile smażyć aż ser się rozpuści i wszystko się połączy. Wlać śmietankę i pogotować aż trochę zgęstnieje.

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do naszego sosu wrzucamy makaron,upieczonego łososia pokrojonego w małe kawałeczki i mieszamy na małym ogniu żeby wszystko się połączyło. Rozdzielamy na porcje dowolnej wielkości. Smacznego ! :-)

 

 


16:54, ola25022
Link Komentarze (9) »
środa, 12 września 2012

Wiele jest przepisów na muffinki, jednak ja ciągle szukałam odpowiedniego , by nie były za suche oraz nie było czuć proszku do pieczenia który psuje cały smak. Tak oto w końcu znalazłam świetny przepis i chcę sie nim podzielić :-)

przepis na 12 babeczek:

* 2 szklanki mąki tortowej

* 2 małe (płaskie!) łyżeczki proszku do pieczenia

* 2/3 szklanki cukru kryształu

* łyżeczka pasty waniliowej (zamiast może być odrobina aromatu)

* 1 szklanka mleka

* niecałe pół szklanki oleju

* 2 jajka

* ok 3 garście borówek/jagód , 2 paski czekolady mlecznej Milka posiekanej w małe kawałeczki

 

Zmieszać wszystkie suche składniki,dodać mokre. Całość mieszamy łyżką (nigdy mikserem!). Dodajemy borówki i czekoladę. Mieszamy krótko, do połączenia składników, mogą pozostać grudki. Piec ok 25 minut w termoobiegu przy 180 stopniach. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego ! ;-)

 


 

 

 

14:41, ola25022
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 30 lipca 2012

Przepis na to ciasto pizzowe pochodzi...ode mnie ;-) Metodą prób i błędów wypracowałam sobie własny, dla mnie idealny, przepis na pyszne ciasto na pizze. Zawsze mi wychodzi, ale najważniejsza jest kwestia odpowiedniej mąki i świeżych drożdży (lub granulowanych). Pizza także wychodzi o niebo lepsza odkąd zakupiłam odpowiednią blachę z dziurkami od spodu. Polecam wypróbować!

Przepis na 4 okrągłe pizze o średnicy ok 30cm:

* pół kg mąki tortowej typ 500 (biedronka,"mąka babuni")

*1/3 drożdży świeżych lub 1/2 opakowania granulowanych

*2 małe płaskie łyżeczki soli (nie może być gruboziarnista)

*łyżeczka cukru

*3 łyżki oliwy z oliwek 

*łyżka mleka

*2 łyżki kaszy manny

*kubek ciepłej (nigdy gorącej!) wody

*sos: tabasco/ostra papryka, oregano,2 większe ząbki czosnku,opakowanie pomidorów w puszce do pizzy (są pokrojone w kostkę i obrane), 2 łyżki koncentratu pomidorowego,łyżka oliwy z oliwek

*ulubione dodatki ; u mnie : pieczarki, mozarella, salami, papryka jalapeno, camembert, rukola

 

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wymieszać. W miseczce zrobić rozczyn : woda+drożdze,mleko,cukier - wymieszać dokładnie i zostawić na 5 minut. Do mąki dolać rozczyn i oliwę, delikatnie mieszać wszystko łyżką aż ciasto się połączy. Dalej wyrabiać ciasto ręką przez około 15 minut, mocno i dokładnie. Odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ,przykryć miskę ściereczką. Wyrastanie ok 40 minut.

Na bardzo małym ogniu do rondelka wlać oliwę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i zarumienić ok 1 minutę. Dodać pomidory, przyprawy, koncentrat.Zagotować mieszając i zdjąć z ognia, odstawić do ochłodzenia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 kulki. Na blacie/stolnicy wysypać garść mąki i kasze manne. Rozwałkowywać na tym kulkę ciasta na grubość jaką się lubi, przełożyć na blachę wysmarowaną oliwą, zawinąć brzegi ciasta robiąc wałek. Posmarować sosem pomidorowym,układać składniki, wstawiać do piekarnika nagrzanego na max - u mnie 250 stopni C- piec ok 11 minut. (W zależności od piekarnika, u mnie termoobieg +dolne grzanie) Po upieczeniu posypać bazylią i rukolą - jeśli się lubi. 

Smacznego ! 

 

 


18:21, ola25022
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 24 maja 2012

Przepis pochodzi od Nigelli, tak więc musi być słodko, kalorycznie ,no i pysznie ;-) Jest to czekoladowe ciastko z chrupką górą, miękkimi bokami i płynnym środkiem. Mówi się, że jest to trudny do wykonania deser, jednak ja byłam zaskoczona prostotą wykonania i oczywiście efektem. Jest przepyszny, baaardzo czekoladowy i idealny na wykwintny deser.

 

 

Ciastka te piecze się w tzw. ramekinach, są to takie małe foremki które można nabyć w każdym sklepie z podobnymi artykułami (np formy do ciast itp), można je tanio dostać też w Pepco. Z tego przepisu wyszło mi 5 ramekinów (ramekin?).

*125g masła + ok łyżeczka na wysmarowanie foremek

*2 jajka

*200g gorzkiej czekolady (2 tabliczki, ja użyłam Wedla)

*120g cukru pudru

*3 płaskie łyżki mąki

bardzo proste składniki ,prawda? :)

Masło i 1 czekoladę rozpuścić w garnuszku nad parą (tzw kąpiel wodna),wystudzić.Nastawić piekarnik na 200 stopni.Białka ubić na sztywno,dodać cukier puder,żółtka, mąkę, delikatnie zamieszać.Dodać wystudzoną masę czekoladową, lekko wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać na koniec pokruszoną 2 czekoladę. (zawinęłam ją w woreczek i tłukłam tłuczkiem :) ) Zamieszać delikatnie.

Napełniać wysmarowane masłem ramekiny, do ok 3/4 wysokości.Piec w nagrzanym piekarniku (200 stopni musi być osiągnięte przy wkładaniu ciastek) przez ok 14 minut (można sprawdzić patyczkiem po ok 12 minutach czy się nie ścina, bo zależy to od piekarnika a chcemy żeby środek był płynny).W przepisie jest 20 minut, ale w moim piekarniku piekąc z termoobiegiem wystarczyło 14 :-) Smacznego!


17:46, ola25022
Link Komentarze (2) »
czwartek, 17 maja 2012

Jest to niesamowicie proste danie, które nie wymaga ani umiejętności ani dużo pracy , za to wygląda pięknie w towarzystwie sałaty lub innych dodatków. Jest to idealna propozycja na kolację, a smakuje równie pysznie na drugi dzień na zimno jako przekąska. Jednym słowem - bardzo polecam ;-)

 

 

 

Składniki (na 6 strudli czyli ok 3 osób):

*opakowanie ciasta francuskiego

*6 dużych pieczarek

*300g świeżego szpinaku (można użyć mrożonego w liściach)

*serek (kanapkowy) śmietankowy np Turek, Philadelphia

*cebula średniej wielkości

*ząbek czosnku

*sól,pieprz

*jajko do posmarowania

*opcjonalnie sezam do posypania

Na sałatę :

*sałata lodowa

*pomidory

*na dressing: 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego,łyżka oliwy,łyżka octu balsamicznego,garść świeżej pokrojonej bazylii,kilka kropli sosu chili ,po szczypcie :cukier,sól,pieprz. - wymieszać dokładnie i wstawić do lodówki do schłodzenia.

 

Na 1 patelnię wlać ok 3 łyżki oliwy,dodać łyżkę masła.Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę,po chwili czosnek.Gdy cebula będzie zarumieniona dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć do złotobrązowego koloru pieczarek.

Do garnka dodać ok 3 łyżki oliwy i łyżkę masła.Dodać szpinak.Świeży blanszować aż zmięknie, mrożony aż się rozmrozi ;) Po zakończeniu gotowania odstawić do lekkiego wystudzenia i dobrze odsączyć pozostałą wodę.

Szpinak (koniecznie odsączony) i pieczarki zmieszać w misce, dodać ok 2 łyżki serka, doprawić solą i pieprzem.Wszystko dokładnie wymieszać.Ciasto francuskie przekroić wzdłuż na 2 cieńsze paski. Układać wzdłuż po środku ciasta pasek z farszu, to samo powtórzyć na drugiej części ciasta. Zawinąć rulony, oba rulony pokroić na 3 części. Posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać sezamem, piec w piekarniku !nagrzanym! do 215 stopni przez ok 20 minut -do złotego koloru i aż ciasto urośnie. Podawać z przygotowaną sałatą lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego !!! :)

 

17:24, ola25022
Link Dodaj komentarz »