| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych Top Blogi odwiedziło mnie monitoring pozycji osób
RSS
poniedziałek, 23 kwietnia 2012

A może jabłka z plackami? Są to właściwie kawałki jabłek obtoczone delikatnym pysznym ciastem. Robi sie je błyskawicznie, prosto i są idealne na śniadanie, czy deser. Zawsze je robię kiedy nie mam zbyt wiele składników żeby coś fajnego wykombinować.

 

są to składniki na ok 10 placków, zamiast jabłek można dodać np banany

*jabłko

*ok 4-5 łyżek mąki 

*jajko

*jogurt naturalny/mleko ok szklanka

*pół łyżeczki proszku do pieczenia

*2 łyżeczki cynamonu

*1 płaska  łyżka cukru zwykłego i 1 waniliowego

*łyżka miodu pitnego (lub innego alkoholu)

*cukier puder do posypania,olej do smażenia

 

Do miski wlać jogurt, dodać jajko, cukier zwykły i waniliowy, wymieszać dokładnie.Dodać mąkę i proszek do pieczenia,cynamon, wymieszać.Dodać alkohol i jabłko pokrojone w kostkę, wymieszać.Rozgrzać na patelni olej, na gorący kłaść porcje ciasta, w każdej porcji powinno być dużo jabłek. Smażyć z obu stron do zloto-brązowego koloru.Przewracać łopatką, bo ciasto jest luźne więc mogą się rozpadać, ale przez to będą mięciutkie w środku.Po usmażeniu kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.Posypać cukrem pudrem.Smacznego :-)

placki z jabłkami

10:13, ola25022
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 22 kwietnia 2012

Jest to szarlotka, która zawsze mi się udaje , a smak jej delikatnego kruchego ciasta rozpływa się w ustach... ;-)

* ok 2,5 szklanki mąki tortowej

*3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)

* 2/3 szklanki cukru

*kostka margaryny Kasia

*łyżeczka ekstraktu lub aromatu waniliowego

*ok 6 jabłek

*cynamon

*łyżeczka proszku do pieczenia

szarlotka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej,więc należy je wyjąć z lodówki ok 45 minut wcześniej.

Białka w czystej misce wstawić do lodówki, obrać jabłka i zetrzeć na drobnych oczkach, dodać łyżeczkę cynamonu, odstawić.Na stolnicy lub w misce przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i wymieszać. Zrobić na środku dołek, dodać żółtka i pokrojone w małą kostkę masło oraz wanilię. Wszystko kroić nożem żeby połączyć składniki suche z mokrymi, potem zagnieść rękami ciasto żeby było gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką, ale nie za dużo, bo inaczej ciasto będzie twarde. Po wyrobieniu powinno być miękkie i tłuste, może się nawet lekko kleić do rąk. W tym momencie należy ubić białka ze szczyptą soli, gdy biaka będą już troche sztywne dodawać po trochu przy ciągłym ubijaniu ok pół szklanki cukru,ubijać aż masa będzie ciągnąca i szklista. Podzielić ciasto na 2 części : jedna duża część a druga mała wielkości małej pięści żeby pokryć górę ciasta. Na blachę (ja używam niedużej tortownicy) wyłożoną papierem do pieczenia należy wyłożyć rozwałkowaną większą część ciasta na grubość ok 1 cm, ponakłuwać widelcem całe ciasto. Jabłka w misce przemieszać, odsączyć sok, wyłożyć na ciasto. Następna warstwa to ubite białka, a na końcu rozwałkowujemy małą część ciasta na bardzo cieniutki placek grubości ok 2mm , kroimy w paseczki i układamy na pianie robiąc kratkę, tak żeby beza gdzieniegdzie wystawała spod ciasta. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach, z termoobiegiem + dolne grzanie (wszystko zależy od piekarnika), do koloru złoto-brązowego. Po upieczeniu i wystygnieciu posypujemy cukrem pudrem :-)

21:27, ola25022
Link Komentarze (3) »
1 , 2 , 3